Loading...
mindful opvoeden

5 tips voor Mindful opvoeden

Het is bijna zomervakantie! En met die vakantie in aantocht kan menig ouder waarschijnlijk wel wat hebben aan een paar tips om wat meer mindful te zijn in je opvoeding. Ik kan me helemaal voorstellen dat je in de vakantie niet altijd even blij wordt van jouw schatjes continu om je heen. Want hoeveel je ook houdt van je kind en hoe leuk, lief en geweldig ze meestal zijn, dat neemt niet weg dat je ze af en toe ook wel achter het behang zou willen plakken J

 

Dus, hoe blijf je relaxed, bij jezelf en hoe lukt het je nog beter om te genieten van je kinderen?

 

  1. Zorg voor rust.

Klinkt heel gemakkelijk misschien maar in de huidige samenleving waar heel veel ‘moet’ en er bijna altijd wel prikkels om ons heen zijn is dit toch best een lastige opgave. Dit betekent dat je hier als ouder bewust voor moet kiezen, rust voor de kinderen maar ook rust voor jezelf. Hoe kun je dit aanpakken? Zorg er eerst voor dat je zelf rustig bent, dus pak je me-time af en toe door s ‘avonds lekker een boekje te lezen of even in bad te gaan liggen. Wanneer je zelf rust ervaart kun je dit ook gemakkelijker geven aan je kinderen.

 

Zeker in de vakantie is er genoeg ruimte om lekker rustig aan te doen. En doe dit dan ook, houd je planning leeg zodat jullie samen kunnen beslissen wat een fijne activiteit is voor dat moment.

 

  1. Denk na over jouw verwachtingen.

Jouw kinderen voelen jouw verwachtingen, die pikken ze haarfijn op. Ook al spreek je ze niet uit, kinderen weten precies wat jij van ze verwacht. En dan heb ik het niet over de alledaagse taken in huis, die mag je namelijk heel duidelijk naar ze uitspreken. Ik heb het hier over de grotere verwachtingen in het leven zoals prestaties, aardig zijn voor elkaar, emoties wel/niet laten zien of de verwachtingen die horen bij het plaatje wat jij hebt van jouw zoon of dochter.

 

Je mag er op vertrouwen dat ieder kind het heel graag goed wil doen en wil voldoen aan jouw verwachtingen. Dus probeer zonder oordeel en met een positieve blik te kijken naar jouw kind wanneer het je kind een keer niet lukt om te voldoen aan jouw verwachtingen. En denk daarbij ook vooral eens na over je eigen verwachtingen, zijn deze wel zo belangrijk als dat jij ze hebt gemaakt in je eigen hoofd?

 

  1. Ben aanwezig.

Je kunt aanwezig zijn zonder echt aanwezig te zijn. Probeer hier alert op te zijn en de momenten die je met je kinderen doorbrengt ook echt met hen door te brengen. En dus niet met je telefoon, de krant of het boodschappenlijstje wat je in je hoofd nog moet maken. Uiteraard brengt dit in een gezin een praktisch probleem met zich mee want dat boodschappenlijstje moet er wel echt komen. Probeer hier creatief in te zijn en je kind op zo’n moment met iets aan de slag te zetten waar hij even mee vooruit kan zodat jij ook jouw dingen kan doen. Maar op het moment dat je aan je kind aangeeft, ‘ik heb nu tijd voor jou’, zorg dan ook dat je er helemaal bij bent.

 

 

 

  1. Accepteer wat is.

Zeker jonge kinderen kijken vooral naar hun ouders om te leren. Als jij regelmatig jezelf af kraakt over de dingen die je niet kan of juist wel zou willen hebben leert jouw kind dus dat dit ok is. Accepteer jezelf zoals je bent. Dit betekent dus ook het accepteren van de minder mooie kanten van jezelf of de minder fijne dingen die gebeuren in het leven.

 

Wanneer het jou lukt om zo naar jezelf en het leven te kijken zullen jouw kinderen een stuk steviger het leven in gaan en ook een stuk beter kunnen omgaan met de tegenslagen die ze ongetwijfeld tegenkomen in het leven. Dus probeer de volgende stortregendag op de camping eens vanuit een andere kant te bekijken en geniet van het knusse gevoel van samen in de tent een spelletje spelen bijvoorbeeld.

 

Heel belangrijk: als dit niet altijd lukt; ook dat is een kwestie van accepteren J!

 

  1. Geniet bewust.

Iets wat kinderen heel goed kunnen is leven in het moment. Jazeker, je kan nog wat leren van die kleintjes. Want hoe mooi is het om gewoon te genieten van het moment. Probeer eens een aantal moment per dag stil te staan bij wat je op dat moment met je zintuigen ervaart. Wat hoor, zie, voel en ruik je op dat moment? Verwonder je over wat je ervaart en je zult merken dat zelfs de meest ogenschijnlijk vervelende momenten dan ineens heel mooi kunnen lijken!


TILBURGSEWEG 149, GOIRLE
0630645949
info@yourkidscoach.nl