Loading...
Kindercoach Tilburg

Een nieuw schooljaar!

Ja het komt er weer aan, een nieuw schooljaar. Vaak is dit voor kinderen een hele spannende tijd; hoe is de nieuwe leerkracht?; hoe is de nieuwe klas?; krijg ik ook andere vakken?; en zo zullen er waarschijnlijk nog 100 vragen door het hoofd van je kind spelen.

Voor de meeste kinderen is het voldoende wanneer je hier in de laatste week van de vakantie even extra aandacht aan besteedt door er met ze over te praten maar voor anderen kan dit echt een berg zijn waar ze tegen op kijken. Het is dan ook erg belangrijk om dit goed aan te pakken zodat ze het schooljaar op een fijne manier kunnen beginnen.

Hoe zorg je er nu voor dat je kind op een ontspannen manier het nieuwe schooljaar in gaat?

Tip 1

Informeer jezelf goed over wat er voor je kind anders gaat zijn het komende jaar. Dus ben op de hoogte van wie er voor de klas komt te staan (mits dit natuurlijk al duidelijk is op school). Bij wie van zijn of haar vriendjes komt jouw kind weer in de klas en in welk lokaal zullen ze zitten. Maar probeer je ook te verdiepen in wat er zal veranderen qua lesstof in de nieuwe klas waar je kind volgend schooljaar gaat beginnen. Dus krijgen ze bijvoorbeeld volgend jaar voor het eerst Engels of wereldoriƫntatie. Wat houdt dan dan precies in.

Tip 2

Wanneer je goed op de hoogte bent van de lesstof veranderingen kun je je kind tijdens de vakantie al voorbereiden op wat er gaat gebeuren. Dit zal zorgen voor een hoop rust. Je zou dit ook kunnen doen door bijvoorbeeld al eens een Engels liedje kunnen luisteren samen of een Engels boekje lezen. Zorg hierbij er wel voor dat het niveau heel laag ligt zodat je kind hier zeker een succes ervaring mee op doet. Pas wel op dat je dit niet te vaak gaat doen want vakantie is nog altijd bedoeld om vakantie te vieren en lekker te niksen.

Tip 3

Als je kind hier behoefte aan heeft zou je kunnen overleggen met de school waar je kind zit of je in de laatste vakantieweek al even binnen mag lopen om te gaan kijken in het nieuwe lokaal, kennis te maken met de nieuwe juf of meneer en misschien zelfs al even te kunnen spieken in de nieuwe lesboeken. Voor jouw kind zal dit waarschijnlijk al een hoop rust brengen, hij/zij kan zien dat de nieuwe juf echt wel aardig is en de lesstof echt niet ineens abracadabra is geworden. Misschien weet de juf of meneer zelfs al welk plekje voor jouw kind zal zijn.

Tip 4

Probeer eens om samen met je kind al zijn negatieve of angstige gedachten over het nieuwe schooljaar op papier te zetten, netjes onder elkaar, om het vervolgens samen te verbranden/met een heliumballon de lucht in te sturen/in een fles het water in te gooien. Hierbij benoem je dat jullie nu afstand doen van deze negatieve gedachten en er komend schooljaar weer heel veel plaats komt voor positieve gedachten.

Heel veel succes met het uitvoeren van de tips. Hopelijk zal jouw kind met frisse moed en vol vertrouwen het nieuwe schooljaar in gaan. Want is dat niet wat iedere ouder wil?


TILBURGSEWEG 149, GOIRLE
0630645949
info@yourkidscoach.nl