Loading...
Opvoeden - tips - coach - kinderen

‘Opvoeden is een proces’

 

Wanneer ik voor mijn werk als ambulant begeleider in gesprek ga met ouders van een kind dat zich op school gedrag laat zien wat niet handig is, merk ik vaak schaamte bij ouders op. Ouders die zich lijken te schamen voor het gedrag van hun kind, voor hun eigen opvoedingsmethode, voor hun onmacht of voor het feit dat iemand ziet dat hun kind niet perfect is. Dit roept vaak weerstand op bij ouders of ze geven aan het gedrag niet te herkennen en dat het probleem dus niet bij hen thuis ligt. Ouders lijken het vaak als falen te voelen wanneer hun kind zich anders gedraagt dan ‘normaal’. Ze lijken het idee te hebben dat het heel uitzonderlijk is wanneer er iets niet ‘normaal’ verloopt bij je kind. En ik zet ‘normaal’ niet voor niks tussen aanhalingstekens, want wat is eigenlijk normaal?

 

In mijn ogen is geen enkel kind ‘normaal’, gelukkig niet. Want wat zou onze wereld er ontzettend saai en eentonig uitzien als iedereen hetzelfde was. Waarin wel overeenkomsten zitten, is in het feit dat opvoeden een proces is. Voor iedere ouder is dit waar. Iedere ouder leert naar mate zijn of haar kinderen ouder worden steeds beter wat voor hen de juiste manier van opvoeden is. In mijn optiek kun je hierin als ouder ontzettend veel aan elkaar hebben want waar jij tegen aan loopt, heeft iemand anders misschien net gehad.

 

Wanneer je je als ouder hierin kwetsbaar durft op te stellen, zul je merken dat er heel veel ouders zijn die soms met de handen in het haar zitten. Ouders die zich schamen voor de boze buien van hun dochter, de huilbuien van hun zoon of de ruzie die er dagelijks speelt tussen de kinderen. Wanneer je hierover in gesprek kunt met andere ouders, hier samen over kunt sparren, voel je wellicht de schaamte niet meer. Ga ook nog eens in gedachten terug naar je eigen kindertijd. Hoe gedroeg je je toen en wat was de reactie van jouw ouders? Want wat soms lijkt op uitzonderlijk gedrag blijkt dan toch best wel ‘normaal’ te zijn.

 

Vaak kom je er samen met andere ouders of school achter dat kleine aanpassingen al kunnen zorgen voor een grote verandering. En dat een kleine verandering in jullie manier van kijken naar, of denken over, het gedrag al een wereld van verschil kunnen betekenen voor het kind in kwestie. Hoe mooi is het als je dat samen kan bewerkstelligen zonder dat je als ouder het gevoel hoeft te hebben dat je te kort schiet. En hoe fijn zou het zijn als het beeld van het ‘normale’ kind van ons vizier zou verdwijnen en we alle kinderen kunnen zien met een realistische blik en erachter komen dat iedereen weleens ergens tegen aan loopt.

 

Het is een proces waar ieder kind op zijn of haar manier door heen moet, en als ouder heb je de taak om mee te gaan in dit proces en hier en daar bij te sturen. Maak gebruik van elkaar en accepteer dat het voor iedereen net zo’n grote uitdaging is als dat het voor jou is.

 


TILBURGSEWEG 149, GOIRLE
0630645949
info@yourkidscoach.nl